keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Hyvää joulun odotusta ihmiset!

Ja hyväähän se tietysti onkin. Piparit ja tortut tuoksuvat ihanasti nenään kun tulee iltavuorosta. Jotenkin tuntuu että bussikuskeihinkin on iskenyt joulumieli, nehän hymyilee!! Ainoat stressatut, jotka painaa hikipäässä kaupungilla, näyttävät olevan äidit! Niillä sitä kiirettä riittää, tiedän kokemuksesta. Täytyy siivota KOKO talo, kaappeja myöden (vaikka eihän sitä joulua kaapissa vietetä) ja koluta vielä kellarikin siistiksi. Täytyy varmistaa että joulukortit ehtivät ajallaan - sehän nyt on TOSI NOLOA jos kortti tipahtaakin vanhan ystävän postiluukusta joulun jälkeen (luulee vielä että on unohdettu!). Täytyy leipoa kaikki mahdolliset leipomiset mitä ikinä voi liittää jouluun, niin että niitä syödään vielä heinäkuussa pakkasesta otettuna. Täytyy paistaa laatikoita niin paljon että ne riittävät, JOS vaikka joku nälkäinen sukulainen sattuu tapanina vierailemaan niin eihän sitä voi nälkäisenä maailmalle lähettää. Ja kinkku!! Sen valinta on aina viimekädessä äidin vastuulla. Kuinka monen kilon? Harmaasuolattu vai ei? Kotimainen vai tanskalainen? Paistetaanko pussissa vai ilman? JA...vaikka äidit pääsääntöisesti kaikesta tästä huolehtivatkin, muistavat isät kyllä ottaa osan kunniasta itselleen valvomalla koko aattoa edeltävän yön kinkkua vahtimassa!! Parasta tässä on se että äiti kyllä herätetään kesken makeimpien unien valuttamaan liiat rasvat peltiltä tai pussista...isähän ei tähän yksin pysty.
Entäs aattoaamu? Äiti herää ja ryhtyy puuron keittoon jo hyvissäajoin ennen toisten heräämistä. Puuron kiehuessa laitetaan kahvit tippumaan, ja koetetaan puurokauha toisessa kädessä nauttia aamun hiljaisuudesta ja kahvikupposesta. Onnistuuko? Yleensä ei. Perheen miesväki rientää aamiaisen jälkeen iloisesti huudahdellen kuusen hakuun, silläaikaa äiti aloittaa illan ruoan valmistelun. MITÄ? Senhän piti olla jo valmiina. Kyllä, kyllä, laatikot ja kinkku on valmiina, mutta kaikki muu tilpehööri, rosollista pöytähopeisiin on oltava myös ojennuksessa. Kaiken tämän hössötyksen keskellä miesväki kopistelee lumet ja havunneulaset vastapestyille matoille ja ryhtyy kuusen pystytykseen, MUTTA ÄITI- missä on kuusenjalka? Entäs koristeet? Laitetaanko tähti ensin vai viimeiseksi? ÄITI?? Ja imuri käyntiin-neulasten imurointi alkaa. Viimeiset ostokset vielä lähikaupasta...sinappia, maitoa ja jouluolutta.Viimein koittaa odotettu joulusauna. Ehtiikö äiti saunaan? Ehtii kyllä. Pika sellaiseen. Kauhallinen vettä kiukaalle, hetki kärvistelyä kuumuudessa ja pesulle. Pöytä on vielä kattamatta.......HUH!
Illan tummuessa ja kaikien ihastellessa lahjojaan äiti on pyörtymisen partaalla. Hetken istun tässä, ihan hetken vaan.....ja joulupäivän aamu valkenee ennenkuin äiti nojatolistaan seuraavankerran kampeaa pystyyn! HYVÄÄ JOULUN ODOTUSTA KAIKILLE MEILLE ÄIDEILLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti